Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, February 1, 2010

Cucur udang


When i read all my posting, i realised i sounded so stiff and broken language, so i decided to tukar bahasa ke bahasa sarawak! so im sorry to those who sik faham, coz i cannot bear to have ideas to write but susah benar nak disampeikan ngn tulisan. sakit jak rasa nya.


anyway...aku tok nak cerita sikit pasal my mother and cucur udang mak ku. Ok before i continue, please dont judge my posting lah, bukan nak bukak pekung di dada, cuma just style aku, kelaka according to benda yang betul. Aib kah sik aib kah ya terpulang kepada individu untuk menilailah. I as a human sik dapat control nilaian orang lain.


So back with my mak pun cucur udang. Mak aku tok is a workoholic, she started work lepas sekolah and now still working, retiring in 2 years time. Kamek duak actually jarang tinggal sama only masa aku sekolah and few time when aku need to stay with her, like right now. Jadi disebabkan nya dah biasa tinggal sorang, nya jarang memasak, and tambah lagik, nya sik berapa pandey masak. But when come to nya pun cucur udang, nang nyaman lah. Rupa nya nang jaiklah tapi when you makan, rasa nya just nice, with udang, daun bawang and daun sup nya. cecah sos cili gik,..... ermmmm terbaik!


Bila aku melayan cucur udang ya, sigek sigek, datanglah aku tek bepikir. kita tok boleh dikatakan kedak cucur udang mun dinilai orang yang baru kenal kita. kita mungkin ditangga or dinilai orang daripada cerita kita, daripada personality kita. macam kita membancuh adunan cucur undang bah. Macam macam jak ditangga kita apa yang dicampur dalam adunan ya. Tepung, air, putih telur, daun bawang, daun sup, SMELLY udang, a pinch of garam. Macam kita nak? Mun kita baruk kenal orang ya, kita mesti nangga nya bercerita, cara nya poret, cara nya tetak, cara nya express feeling nya. then kita judge. Macam orang yang sik pernah makan cucur udang juaklah. Kita nangga jak rupanya jaik jak, dahlah ada udang lamya, with all the daun2, nyaman kah sik cucur tok. Bila dah dirasa dalam mulut, baruklah tauk camne rasa sebenarnya cucur ya tek. Texturenya lembut with rasa masin cukup, with hot red isi udang dalam nya.Jadi orang yang sik pernah merasa cucur udang ya, mestilah mok rasa untuk menilai menakah nyaman cucur ya.


Lainlah mun orang dah tauk camne rasa cucur udang ya, sidak sik payah lah go thru all the observation, menilai semua sebab sidak dah tau dah rasa cucur udang ya camne. Nyaman kah sik nyaman kah ya belakang cerita. Janji sidak dah tauk rasa nya camne. They dont have to choose nak makan kah sik makan. They will stay "ber penge TAHU an akan rasa cucur udang ya.


Aku rasa, bila kita menjalinkan silaturahim yang teramat erat, kita semua berhak untuk menegur, menilai seseorang ya. If kita berkawan or bersaudara, mun kita sik ada concern and couldnt care less pasal sidaknya, sebab kita tek sik maok di cop gago hal orang, then i would say that person to you, is like a person yang kita jumpa di station bas. yang kita cuma nangga, and duduk sebelah nya. Yang kita sik ada rasa apa feeling pun nak madah apa apa dengan nya. Mungkin cara yang paling bagus, cara yang aku sendiri sekarang mesti mok di practice ialah confrontation. Of course we have to know the person really really well, to tegor or anok salah segok sidaknya. But if we start to judge or bitch orang yang kita sik kenal langsung ati perut nya that is consider wrong.
But hey, who doesnt do such thing? I think everybody does!
So now, i guess i need to taste anything that is new to me. I wont easily jump into conclusion or making my own speculation to someone or something that i just jumpa or just tangga. I will still keep my bluntness but of course practise confrontation rather than keeping it inside. With this people will understand more and giving a good evaluation of me.


P/S: silalah tafsir sendiri apa yang tersirat & tersurat. nilai nilailah sendiri, saya redha! :))

No comments: